Protoieria Moinesti   Webmail    

 
PROTOIERIA CUVÂNTUL IERARHULUI PAROHII MĂNĂSTIRI CULTURĂ ŞI
MISIUNE
ASISTENŢĂ
SOCIALĂ
ŞTIRI ADMINISTRAŢIE RESURSE CONTACT
 
 

Sobor de ierarhi, în rugăciune, la mormântul Arhiepiscopului Eftimie Luca
Joi, 4 noiembrie 2021, cinci ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-au reunit în comuniune de rugăciune la mormântul vrednicului de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, cu prilejul împlinirii a È™apte ani de la naÈ™terea sa în Cer. Ziua de 4 noiembrie are o rezonanță aparte în calendarul...

mai multe detalii
FACEBOOK

Mărturisitorii Ortodoxiei din Parohia Sfântul Spiridon din Comănești
Prima duminică a Postului Mare reprezintă o zi de mare sărbătoare pentru creÈ™tinii ortodocÈ™i. În această duminică, numită „Duminica Ortodoxiei”, creÈ™tinii ortodocÈ™i marchează triumful dreptei credinÈ›e asupra ereziei iconoclaste È™i asupra tuturor ereziilor, în general. Această zi de sărbătoare a fost instituită de...

mai multe detalii
PAROHIA Cornetu

BISERICA
Parohie: categoria III  rural, 120 familii
Biserica: „Adormire Maicii Domnului” – Cornetu, comuna Poduri
Biserica: „NaÈ™terea Maicii Domnului” – Buleni, comuna Poduri
Data ridicării: 1952
Data târnosirii: 1956
Pictura: pictor Cătălin Moroșanu din București 2014-2017

Reparaţii capitale ale bisericii: 2015.
PreoÈ›i slujitori: Teodoriu Nicolae, NemÈ›anu Costică, Andronache Irinel, Comănescu Titi, Pârjol Ștefan
PREOT PAROH
Preot paroh:
Rotaru Radu Mihai
Studii:
            Seminarul Teologic „Sf. Gheorghe” Roman, promoÅ£ia 2008
            Facultatea de Teologie „D. Stăniloaie” IaÅŸi, promoÅ£ia 2012
Studii postuniversitare: Master, Facultatea de Teologie Iaşi, promoţia 2014
Anul hirotoniei: 2016, 16 octombrie pe seama Parohiei Cornetu
Anul hirotesiei: -
Starea civilă: căsătorit
Telefon: 0760187487





Satul Cornetu, care formează enoria Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, este situat în partea de N-E ÅŸi se întinde pe o lungime de 4-5 km pe valea pârâului Cornetu, iar altă parte, pe valea pârâului PăltiniÅŸ, pe o distanţă de 2 km ÅŸi ultima parte a satului se întinde pe ambele laturi ale ÅŸoselei ce duce din Cornetu spre BucÅŸeÅŸti ÅŸi spre Poduri.

Drumurile de acces spre satul Cornetu sunt: ÅŸoseaua MoineÅŸti - Poduri - BucÅŸeÅŸti - Cornetu, cât ÅŸi drumul comunal Poduri - Cornetu, pe valea pârâului Sopa. În sat se află o ÅŸcoală generală de 8 clase ÅŸi un cămin cultural.

Locuitorii satului sunt români de religie creÅŸtin-ortodoxă, iar ocupaÅ£ia lor principală este agricultura, pomicultura ÅŸi creÅŸterea animalelor.

CreÅŸtini ortodocÅŸi sunt 250 familii. Între 1803-1805 a fost adusă o biserică, de lemn de la Orăşa. Actuala biserică a fost reconstruită între anii 1952-1956, preot fiind Teodoriu Nicolae. O altă reparaÅ£ie a fost făcută între anii 2005-2006, preot fiind Andronache Irinel. Biserica este făcută din lemn de stejar, pe soclu de piatră ÅŸi acoperită cu tablă zincată.

Biserica are formă de cruce ÅŸi este tencuită la exterior în praf de piatră. Interiorul este spoit în ulei, în două culori, având câteva tablouri religioase pictate în ulei. Biserica are două turle construite de la început, iar catapeteasma este din lemn de tei, scluptată de către Gheorghe Croitoru, odată cu biserica între 1952-1956, fără a avea o valoare artistică deosebită.

Starea actuală a bisericii este bună, nefiind înzestrată cu obiecte preÅ£ioase ÅŸi nu posedă obiecte din metale preÅ£ioase.

 

Biserica „Nasterea Maicii Domnului” din satul Buleni (Cernu de jos) 2008

Biserica „Nasterea Maicii Domnului” din satul Buleni, a fost construita intre anii 1998-2004, la staruinta enoriasilor din acest sat, cu sprijinul nemijlocit al primariei com. Poduri, avand in primii ani ca promotori pe d-nii Ioan Dobrovat, donator al terenului, si fam. Cristea Vasile, fam. Cristea Iordache, fam. Darie Grigore si altii, alaturi de pr. paroh Stefan Parjol.

Primarul Ioan Dobrovat, a sprijinit foarte mult constructia bisericii , in timpul celor doua mandate consecutive la primaria comunei. A sprijinit realizarea mobilierului, tencuielilor interioare si exterioare, a gardului de imprejmuire, participand si personal cu donatii substantiale.

Trebuie amintit faptul ca Cristea Maria, Darie Georgeta, Darie Lucretia, au reprezentat un real sprijin in realizarea acestui proiect deosebit . Din toate zonele invecinate s-au adunat donatii pentru zidirea bisericii.
Biserica a fost sfintita in ziua Cincizecimii din anul 2004 de catre Preasfintitul Episcop Dc. Ioachim Bacaoanul, in timpul pr. Prot. Petru Todeanca.

Biserica nu are o arhitectura deosebita, este construita in forma de cruce, cu pridvor exterior lateral deschis.

Satul in prezent are 25 de familii si 10 vaduvi. Este localizat intre loc. Romanesti si Cernu la o distanta de 2,5 km, respectiv 4 km fata de satul Cernu.

STIRI PE EMAIL


CALENDAR SINAXAR
 
©2016 Protoieria Moineşti - judeţul Bacău. Toate drepturile rezervate.
Web design Bacau si optimizare site - SANNET®.